De Hongerspelen trilogie – Suzanne Collins

hongerspelen
Veel te lang geleden dat ik iets heb geschreven in Books dus bij deze weer eens een boeken blog. Een blog over De Hongerspelen van Suzanne Collins, een trilogie die ik echt al te vaak gelezen heb.
Het is inmiddels een hele populaire trilogie en de verfilming is al begonnen. Boek 1 is al een tijdje uit de bioscoop en deel 2 komt ergens eind 2013 op het witte doek.
Ze vallen onder de zogeheten Young Adult categorie en met mijn 24 jaar val ik daar volgens mij nog wel onder. Al moet ik dan ook wel bekennen dat mijn vader die toch de 50 al is gepasseerd de boeken ook al meerdere keren gelezen heeft.
Het zal wel in de familie zitten.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst, waar een nieuw land zich heeft gevormd, Panem, dat 12 districten telt en een hoofdstad, het Capitool. Oorspronkelijk waren dat 13 districten, maar in een opstand van 74 jaar geleden heeft het Capitool het 13e district genadeloos afgeslacht. Als een herinnering aan die opstand, werden de Hongerspelen in het leven geroepen. Dit houdt in dat elk jaar van elk district twee kinderen (een meisje en een jongen) tussen 12 en 18 jaar moeten deelnemen in de Hongerspelen, een gevecht tot de dood waar het hele land verplicht naar moet kijken. Er kan maar één de winnaar zijn van elke Hongerspelen en de andere 23 kinderen zullen het leven laten. Het Capitool organiseert deze Hongerspelen omdat ze de districten op deze manier straffen voor de opstand van 74 jaar geleden. De kinderen worden uitgekozen doormiddel van een loting.

In boek 1 maken we kennis met Katniss Everdeen een 16 jarig meisje uit district 12 dat zich aan biedt als vrijwilliger voor de 74ste Hongerspelen als haar 12 jarige zusje Prim wordt getrokken tijdens de loting.
Samen met Peeta de jongen uit 12 zal ze De Hongerspelen ingaan en strijden om leven of dood.
De Hongerspelen krijgen enkel een hele andere wending dan het capitool ooit bedoeld had.

In boek 2 probeert het Capitool doormiddel van een speciale Hongerspelen de rust in de districten terug te brengen. De wending uit boek 1 zorgde voor opstanden in een aantal districten. De spotgaai is geboren.
Deze speciale Hongerspelen houden in dat uit elk district een jongen en meisje dat ooit al gewonnen heeft nogmaals de arena in zal moeten.

In boek 3 is de hel los gebroken in de districten en een nieuwe grote opstand tegen het capitool is begonnen. Het verloren district 13 zal een grote rol spelen in deze opstand. Wie zullen er winnen? De districten of het capitool?

Het boekt valt onder science fiction waarschijnlijk omdat het zich afspeelt in de toekomst. Enkel moet je geen starwars achtige taferelen verwachten. Het blijft toch een soort van realistisch en geloofwaardig en dat maakt het boek sterk.
Als je in eerste instantie leest dat het in deze boeken gaat om het afslachten van kinderen tussen de 12 en 18 jaar dan verwacht je een luguber verhaal. Enkel gaat dit veel verder en dat afslachten staat redelijk op de achtergrond. Het boek leest dus niet als een lugubere horror en gaat veel verder dan dat.
Het verhaal leest heel erg lekker weg en het is zo’n trilogie die je in één adem teug wilt uitlezen. Na boek 1 is het erg fijn om te weten dat er nog een deel 2 en 3 volgen. Je bent na deel 1 echt nog niet klaar met Katniss en Peeta.
Voordat deze trilogie in Nederland bekend werd had ik ze al een tijdje in de kast staan en gelezen. Het is grappig hoe zich dat in ene kan ontwikkelen. Van een boek dat niemand kent tot een boek dat over de hele wereld gelezen wordt.
Ik vind het een aanrader en ook als je in eerste instantie denkt:  “dit is niets voor mij”, moet je deze boeken eens proberen.
HONGERSPELEN1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s