Stilte voor de storm

De rust lijkt weer terug gekeerd bij Kwa.Mama.
Na het staken, stelen en vechten op maandagochtend is er weinig bijzonders meer gebeurd. Gelukkig!
Er zijn nog maar twee oude staff members over van de ongeveer 20 die we hadden.
Nieuws verspreid zich enkel heel snel in Shakashead en inmiddels hebben we er toch alweer 10 nieuwe mensen bij.
Opstaan plaats vergaan is hier erg aan de orde maar voor ons is dit denk ik alleen maar goed want dit betekend echt een frisse en nieuwe start.
Ze zijn de hele week bezig geweest om alles op orde te krijgen en Kwa.Mama was gesloten voor de kinderen. Dat was hartbrekend om te beslissen maar we konden niet anders. Het is tevens ook een signaal naar de community dat wij dit gedrag niet tolereren. Ook al kunnen de kinderen er niets aan doen we kunnen het niet zo maar aan ons voorbij laten gaan. Frieda is gister nog snel binnen wezen kijken en het zag er al een heel stuk beter uit dus dat klinkt veelbelovend.
Maandag gaan we gelukkig weer open en ik heb de afgelopen dagen keihard gewerkt om maandag een mooie start te kunnen maken.

Woensdag ben ik samen met Frieda naar het politiebureau geweest om aangifte te doen van het incident dat maandag veel ophef veroorzaakte. Het wordt geen zaak maar het is nu wel gemeld en mocht er nog iets gebeuren dan weten ze er vanaf. Toch weer een ervaring in Zuid Afrika erbij.
Een gevangene was het duidelijk niet eens met zijn opsluiting en hij schreeuwde en jammerde de hele boel bij elkaar. In Zulu dus geen idee wat hij zei maar waarschijnlijk iets in de trant van, Ik wil er uit!!!

Donderdag ben ik bij Kwa.Mama geweest en heb ik al een paar nieuwe gezichten (en hele schattige baby’s :p ) gezien. Het ziet er goed en fris uit dus heb er vertrouwen in. Korte meeting gehad en gezegd dat ze zo door moesten gaan en dat we snel zouden beslissen hoe en wat. Vrijdag is Frieda dan langs geweest met het goede nieuws dat we maandag weer open gaan.
Na de korte meeting ben ik met Frieda voor haar bedrijf DC steel wat flyers rond gaan brengen om vervolgens snel weer terug te keren naar Kwa.Mama. Ik had namelijk een interview met de krant.
Ja, na nog geen twee weken in Zuid Afrika heb ik al een interview voor de krant. Verteld wie ik ben, wat ik kom doen, over AfricaVolunteerKwamama en dat er al 6 vrijwilligers staan te trappelen om te komen etc.
Ik heb het artikel al toegestuurd gekregen om te controleren en te verbeteren en als het goed is komt het nu as. woensdag in de krant. Ook een foto van mij met wat schattige kindjes en een staff member. Toch een heel artikel en het is fijn om goed nieuws over Kwa.Mama in Ballito te verspreiden na het incident.
Dit alles was in de ochtend en in de middag ben ik aan de slag gegaan voor Kwa.Mama. Samen met Pinkie (de huishoudster) heb ik al mijn dagprogramma’s van het Engels naar Zulu vertaald. Wat een werk en wat een abracadabra taal.

Vrijdag heb ik een beetje uitgeslapen en toen ik uit mijn bed kwam werd ik meteen opgetrommeld voor een niet geplande meeting. Er moest met spoed iets geregeld worden met de committee en ik ben toen ook meteen als Vice Voorzitter benoemd. Gaaf toch? Ik wist al wel dat het plan er was maar het moest natuurlijk wel officieel gemaakt worden.
Ik ga dus niet alleen Kwa.Mama opbouwen en runnen, de internationale vrijwilligers coördineren maar ook nog vice voorzitter van de committee spelen. Een heleboel verantwoordelijkheid maar ik ben er trots op!
Na de korte meeting terug naar huis en verder met mijn papier werk.
De vertaling was gedaan nu moest ik alles nog uitwerken op mijn laptop. Alle dagprogramma’s in Engels en Zulu, Picto programma’s voor de kinderen, uitleg over ons nieuwe tokensysteem, Kwa.Mama House Rules, een Engels-Zulu woordenlijst. Genoeg te doen dus voor de rest van de vrijdag.

Vandaag stond ik op en het was koud en regenachtig. Ik waande mij weer in Nederland. Een pyjama ochtendje was het gevolg.
In de middag samen met Frieda naar de printshop om al mijn papierwerk uit te printen en een deel te lamineren.
Uiteraard viel de elektriciteit uit want we zijn nog altijd in Afrika en dus kon er niet gelamineerd worden. Het printen was gelukkig al klaar. Nog snel wat mappen gehaald voor alle leerkrachten voor in de klas en op naar huis.
Drie uur lang geen elektriciteit dus gelezen in mijn warme bedje.

Voor morgen staat er volgens mij weinig op het programma. Al wil ik wel de mappen in gaan richten zo dat ze klaar voor gebruik zijn.
Maandag heb ik eerst een meeting met alle staff, dan ga ik samen met de twee oude staff leden alle nieuwe staff interviewen. Dit doen we om te kijken wie op welke plek gaat werken. Hopelijk zitten er wat Engels sprekende mensen bij zo dat ik die in de klas kan zetten. Hierna wil ik proberen om alle kinderen in te delen per klas op leeftijd zo dat we daar ook een frisse start mee kunnen maken want dat is nu ook een chaos.
Dinsdag wil ik dan per department (Teachers, Kitchen, Toilet/Nappie Lady’s and Garden/Shop/Cleaning) een meeting houden en ze het nieuwe programma uitleggen.
Genoeg werk te doen dus!

Mijn blog gaat echt veel te lang worden dus ik ga stoppen.
Nog één ding! Dinsdag zijn we inderdaad naar Blythedale beach geweest om het huis te bekijken en Wauw, Wauw, Wauw. Het huis is geweldig. Mijn kamer daar is ook erg groot met eigen badkamer, mega balkon en zeezicht. Beter kan niet.
Over een maandje gaan we al verhuizen en ik kijk er nu al naar uit.

2 gedachten over “Stilte voor de storm”

  1. Interessant om te lezen Jitske, zo krijg je een beetje een indruk wat je daar allemaal doet en meemaakt! veel succes verder! Susanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s