Berlijn – blog 3 – Gedenkstätte Hohenschönhausen

In Oost Berlijn is nog een belangrijk stukje geschiedenis te vinden.
Hier vind je namelijk een voormalig Stasi gevangenis – Gedenkstätte Hogenschönhausen. Een gevangenis waar voornamelijk mensen opgesloten werden die tegen het communistische regime waren.
Het is geen standaard bezienswaardigheid in Berlijn maar ik vond het erg de moeite waard. De reis er naar toe was alleen al indrukwekkend omdat je met de tram of bus een groot gedeelte door Oost Berlijn rijdt en hier de zo bekende betonnen flat gebouwen nog ziet.
Gedenkstätte Hohenschönhausen biedt 3 keer per week een rondleiding in het Engels aan. Wat mij betreft wel een must omdat je zonder die rondleiding niet veel informatie kunt vinden in het gebouw.
De rondleiding begint met een film waarin verteld wordt over Hohenschönhausen en het leven in Communistisch Berlijn. Daarna ga je samen met een gids de gevangenis in. Mijn gids was helaas niet zo enthousiast en dat maakte dat mijn rondleiding een stuk minder interessant was dan verwacht. Soms zijn er ook rondleidingen die gegeven worden door voormalig gevangenen, dat lijkt mij erg indrukwekkend. Helaas had ik de pech dat ik het moest doen met een niet zo’n enthousiaste man maar alsnog heeft het wel indruk op mij gemaakt.
Wat mij betreft dus zeker een aanrader als je naar Berlijn gaat en ook eens iets anders wilt zien.

DSC_0409

DSC_0419

DSC_0428

DSC_0435

DSC_0438

DSC_0442

DSC_0444

DSC_0451

DSC_0452

DSC_0455

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s