Stay with locals – Logeren bij een Zulu Familie

Alweer 2,5 week op Nederlandse bodem en het voelt alsof ik nooit ben weggeweest. Vorige week werd ik erg ziek en met een keel, oor en bijholte ontsteking leek het alsof mijn hoofd op ontploffen stond. Na een aantal slapeloze nachten lijkt nu de antibiotica kuur aan te slaan en begin ik langzaam weer een beetje op te knappen.
Tijd dus om weer een blog te plaatsen!

Tijdens de kleine vakantie waarbij ik naar St. Lucia/Hluhluwe en Drakensbergen ging heb ik ook een nachtje doorgebracht bij een Zulu familie.
Op een hele mooie plek in een dorpje in het district Inanda.
Een unieke ervaring en iets om nooit meer te vergeten.
Een familie met zo’n 15 mensen dat bij elkaar leeft in kleine huisjes en rondavels.
Van de zoon des huizes, die ook onze tour guide was tijdens ons verblijf, kregen we een korte cursus Zulu. Een aantal dingen wist ik al wel maar het is altijd leuk om bij te leren.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Drakensbergen - Lesotho-4
Het mooiste van mijn verblijf daar vond ik de gesprekken met Jason, onze tourguide, over zijn leven en cultuur maar ook over alledaagse dingen die voor mij heel normaal zijn. Hoe denkt hij bijvoorbeeld over homo’s? En hoe zit dat met anti conceptie? Bij die laatste vraag duikt hij onder zijn bed om vol trots de gratis condooms te laten zien die ze uitdelen. Wel met de mededeling dit niet aan zijn vader te vertellen.
Jason heeft een zoontje van 4 jaar oud. Zijn vriendin is nu 17 jaar en wie een beetje kan rekenen ziet dan al snel dat dit meisje dus 13 was toen zij haar eerste kind kreeg. Ze wonen niet samen en Jason ziet haar meer als een oplossing mocht hij niemand anders vinden want het liefste heeft hij een blanke vrouw. Blank staat bij hun echt voor macht en geld en dus geeft het status als je met een blanke vrouw kunt trouwen. In theorie komt dit volgens mij weinig voor omdat er enorme cultuurverschillen zijn.
Zo mogen mannen bij de Zulu’s met meerdere vrouwen trouwen en elke man wil dit ook omdat dit laat zien dat je rijk bent. Een vrouw kost je namelijk koeien. Een gewoon meisje is 11 koeien waard maar is ze geen maagd meer dan hoef je maar 7 koeien te betalen. Dit niet maagd zijn testen ze doormiddel van de rietdans, een wonderbaarlijk ritueel waarbij een rietstengel bepaald of een meisje nog maagd is.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Drakensbergen - Lesotho-13

Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Drakensbergen - Lesotho-5
Na een aantal uur bij de familie moest ik toch echt naar de wc. Iets waar ik bij voorbaat al een beetje tegenop zag want een gewone wc zoals wij die kennen had ik niet verwacht tegen te komen.
De wc was een houten hokje (met prachtig uitzicht, dat dan weer wel!) waar een enorme stank vanaf kwam. In dit houten hokje stond wel een gewone wc pot maar van doorspoelen was geen sprake. Alles viel in een gat onder de pot en afvegen gebeurde met kranten en blaadjes uit tijdschriften. Voor de ervaring heb ik één keer plaatsgenomen op deze wc en daarna ben ik bij de volgende stop weer gegaan.Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Drakensbergen - Lesotho-10
De avond bestond uit zingen en dansen. Een beetje verlegen kwamen de zusjes en nichtjes van Jason ons vertellen dat ze een stukje hadden voorbereid. Van Zulu zang en dans tot aan moderne Engelstalige liedjes en zelfs een echt toneelstuk. Onwijs leuk! Uiteraard konden wij niet achterblijven en hebben wij een aantal Nederlandstalige liedjes voor ze gezongen.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Drakensbergen - Lesotho-6
Tegen 21.00uur was het tijd om te gaan slapen. Hadden wij verwacht met zijn 3en in een rondavel te gaan slapen, stonden wij met open mond te kijken toen wij ons hutje binnen kwamen. Op de grond lagen al zo’n 7 meisjes/vrouwen op dekens. Wij moesten met zijn 3en op 1 matras gaan liggen, naast onze nieuwe familieleden.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Drakensbergen - Lesotho-7
Een hele ervaring kan ik je vertellen! Dat ik die nacht weinig heb geslapen kun je je waarschijnlijk wel voorstellen en dat de kinderen om 5.00uur al op moeten staan om op tijd op school te komen maakte dat ik ook alweer heel vroeg naast mijn bedje stond.
Even douchen daar was geen sprake van want ze hadden geen stromend water in huis. Wel hadden ze buiten een tuinslang waar koud water uit kwam dus tandenpoetsen en even snel wassen dat kon gelukkig wel.
Na het opfrissen en het ontbijt werden we opgehaald door Patrick onze gids/chauffeur die ons naar Drakensbergen zou brengen.
Moe en gebroken maar een hele ervaring rijker verliet ik mijn Zulu familie.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Drakensbergen - Lesotho-11

Eén gedachte over “Stay with locals – Logeren bij een Zulu Familie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s