Zuid Afrika – Kaapstad – Robben Eiland

Een absolute must als je in Kaapstad bent is wel het bezoeken van Robben Eiland. Al is het alleen al vanwege de enorme historische betekenis die het heeft gehad voor Zuid Afrika.
Daarnaast is de tour ook gewoon heel erg interessant, krijg je er een leuk boottochtje bij, een prachtig uitzicht vanaf het eiland op de Tafelberg en soms nog een paar pinguïns als kers op de taart.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Kaapstad - Robben Eiland-11
Het is een goed idee om van te voren je kaartjes te boeken. Dit kan je doen aan het loket bij het Waterfront of online, ook kan vaak je hotel/hostel erbij helpen.
Ik zelf heb in de ochtend geboekt voor de 15.00uur tour en ik had geluk dat ik nog mee kon.
De tours zitten bijna altijd zo goed als vol dus als je een specifieke dag en tijd in gedachten hebt, boek op tijd!

De boot naar Robben Eiland vertrekt vanaf het Waterfront. De boottocht duurt zo’n 45 minuten en je kunt beneden en bovendeks zitten. Na een korte veiligheid instructie vertrekt de boot en kun je relaxen tot aankomst.
Bij aankomst staan er al een aantal bussen te wachten die het eerste gedeelte van de tour op zich nemen. Het is allemaal vrij massaal en toeristisch maar er is volgens mij geen andere manier dus dat moet je maar voor lief nemen.
In de bus heb je een gids die je dingen verteld en in de bus rijdt je langs verschillende belangrijke plekken op het eiland. Je mag helaas niet uitstappen bij de plekken als het huis van Robert Mugabe of de steengroeve. Dit vond ik wel een minpunt want zo kun je ook geen foto’s maken.
Eenmaal stap je uit de bus voor een korte pauze. Op deze plek heb je een prachtig uitzicht over de Tafelberg. Helaas was het bij mij erg nevelig en verdween de Tafelberg zo goed als achter een wolk.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Kaapstad - Robben Eiland-4
Na de bustocht begint eigenlijk het echt interessante deel van de tour. Door een ervaring deskundige, iemand die zelf gevangen heeft gezeten op Robben Eiland, krijg je een rondleiding door de gevangenis waar ook Nelson Mandela vast heeft gezeten. Hij neemt je mee de gevangenis in, naar de cel van Nelson Mandela en de tuin/luchtplaats terwijl hij verteld over het leven op Robben Eiland.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Kaapstad - Robben Eiland-9

Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Kaapstad - Robben Eiland-8

Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Kaapstad - Robben Eiland-6
Ik zelf vond dit gedeelte extra interessant omdat ik vlak voor vertrek het boek van Nelson Mandela had gelezen. De lange weg naar de vrijheid. Een prachtig boek over het leven van Nelson Mandela en zijn gevecht tegen de Apartheid. Hierdoor kreeg ik veel meer een beeld bij de Apartheid en de gevolgen hiervan voor Zuid Afrika.
Na de rondleiding door de gevangenis vertrek je weer naar de boot, waarbij je door de poort loopt waar de gevangenen hun vrijheid tegemoet liepen.
Vrijwilligerswerk Zuid Afrika - Volunteer South Africa - Kaapstad - Robben Eiland-12
Een boottocht terug waarbij je in je hoofd alles nog even voorbij kunt laten flitsen voordat je weer voet zet in het levendige Waterfront.

Eén gedachte over “Zuid Afrika – Kaapstad – Robben Eiland”

  1. Dit lijkt me echt een indrukwekkende excursie! Wij zijn niet in de buurt van Kaapstad geweest tijdens ons rondje Zuid-Afrika, maar willen zeker eens terug en ook het zuidelijke deel zien. Dan zou ik hier zeker ook willen rondkijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s